A A A

AIPA la primul Forum Agricol Transfrontalier UFMR

10/11/2017

Astăzi, 10 noiembrie 2017, la Chișinău a avut loc primul Forum Agricol Transfrontalier Uniunea Fermierilor din Republica Moldova și România (UFMR) , organizat de către Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni - AOAMP, în parteneriat cu Federaţia Naţională PRO AGRO din România și Federația Națională a Fermierilor din Republica Moldova – FNFM.

Aflat la prima sa ediție, forumul urmărește stimularea interacțiunii dintre antreprenorii agricoli locali și de peste Prut, prin crearea unei comunități mai strânse, care are ca rol ameliorarea sectorului agricol la nivel de țară, cât  și prin intermediul parteneriatelor internaționale.

La eveniment s-au întrunit circa 150 de participanți, atât producători agricoli, antreprenori cu experiență și entuziaști la început de drum, cât și reprezentanți ai mediului academic, autorităților și instituțiilor publice din România și Republica Moldova.

Evenimentul a fost structurat în trei axe de activități în cadrul cărora, participanții, divizați în 6 sectoare prioritare ale agriculturii, au depistat problemele existente la momentul actual în sectorul agroalimentar și au înaintat soluții posibile pentru rezolvarea acestora.

Totodată, reprezentanții din Republica Moldova și România, au discutat despre experiența guvernelor în susținerea sectorului și soluțiile fezabile care ar putea contribui la ameliorarea situației.

Activitățile cognitive și practice, care au vizat planuri de afaceri și parteneriate s-au încheiat cu un târg al ideilor.

Oficialii prezenți din Republica Moldova și România, au mulțumit și au încurajat producătorii agricoli pentru activitatea desfășurată în condițiile existente.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dl Claudiu Sorin ROȘU MAREȘ, a menționat că practica unui astfel de forum este binevenită, dat fiind faptul că contribuie la maturizarea agricultorilor și mediului de afaceri, care, în mod individual pot să identifice atât problemele cât și soluțiile necesare.

În discursul său, Secretarul General al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dl Iurie UȘURELU, a mulțumit participanților pentru dorința de a înlătura barierele existente între producătorii agricoli din cele două state și și-a exprimat speranța că acest forum se va transforma într-o platformă de discuții permanente.

Directorul AIPA, dl Nicolae CIUBUC, a mulțumit tuturor agricultorilor pentru implicare și rezultate pozitive înregistrate, cu toate că fondurile pentru sprijinirea acestora sunt limitate. Prognozele și tendințele privind activitatea AIPA sunt destul de optimiste, iar preluarea bunelor practici din România va contribui la consolidarea sectorului agricol și facilitarea accesării fondurilor UE. Totodată, dl Nicolae CIUBUC, a îndemnat fermierii să nu își piardă speranța și să înainteze alături de AIPA spre succes!

Forumul a oferit participanților posibilitatea de a comunica și interacționa pentru a  veni cu recomandări privind soluțiile de succes în afaceri, care să contribuie la promovarea creşterii durabile, sporirea siguranței alimentare şi ocuparea forţei de muncă în regiunile rurale.

 

 

                                                                              Direcția relații externe, comunicare și raportare