A A A

Conferința internațională “Cele mai bune practici ale Agențiilor de Plăți UE”

24/10/2017

Astăzi, 24 octombrie curent, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), a desfășurat în cadrul proiectului Twinning „Consolidarea capacităților şi competențelor AIPA în vederea administrării măsurilor de sprijin în domeniul Dezvoltării Rurale conform normelor și standardelor UE”, Conferința internațională cu genericul „Cele mai bune practici ale Agenţiilor de Plăți UE”.

Scopul evenimentului este de a sensibiliza factorii de decizie la nivel politic asupra rolului agențiilor de plăți în administrarea fondurilor în vederea dezvoltării sectorului agroindustrial.

La conferință au participat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agențiile de Plăți din Austria, Polonia, Cehia, Slovenia, reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, înalți oficiali, șefii subdiviziunilor structurale ale AIPA, reprezentanții instituțiilor de profil.

Conferința a fost structurată în 3 secțiuni care cuprind prezentări ale instituțiilor din Moldova și UE, prezentări ale Agențiilor de Plăți membre ale consorțiului proiectului și prezentările Agențiilor de plăți partenere.

Astfel, conferința a urmărit să asigure o platformă de discuții, schimb de experiență și practici dintre Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură din R. Moldova și Agențiile de Plăți europene. Experiența și practicile Agențiilor de Plăți UE sunt extrem de oportune în condițiile în care AIPA își dorește să devină o Agenție acreditată UE care să gestioneze pe viitor, într-un mod cât mai eficient fonduri europene.

Menționăm, că rolul Uniunii Europene în dezvoltarea sectorului agricol și rural este substanțial, iar Republica Moldova este beneficiară a programului ENPARD Moldova – “Suport pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală” – care constituie un suport acordat din partea Comisiei Europene pentru bugetul Republicii Moldova, orientat spre susținerea eforturilor Guvernului în procesul eradicării sărăciei, promovării creşterii durabile, sporirii siguranței alimentare şi ocupării forţei de muncă în regiunile rurale.

Totodată, în cadrul evenimentului a avut loc semnarea Acordurilor de Cooperare cu Agenția pentru Restructurare și Modernizare a Agriculturii (ARMA) din Polonia, cu Fondul de Intervenție de Stat în Agricultură (SZIF) din Republica Cehă și cu Agenția pentru Piețe Agricole și Dezvoltare Rurală (APADR) din Slovenia.

Reiterăm, că proiectul Twinning „Consolidarea capacităților şi competențelor AIPA în vederea administrării măsurilor de sprijin în domeniul Dezvoltării Rurale conform normelor și standardelor UE”, este implementat de AIPA în cooperare cu consorțiul format din Agenția de Plăți AgrarMarkt din Austria (Partener superior), SZIF din Republica Cehă și ARMA din Polonia (Parteneri juniori).

Direcția relații externe, comunicare și raportare