A A A

Dezbateri pe marginea deficitului bugetar cu privire la compensațiile comercializării merelor spre procesare

20/10/2014

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, directorul și directorul adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Petru Maleru și Nicolae Ciubuc, în dimineața zilei de 17 octombrie 2014, au avut o întâlnire bilaterală cu reprezentanții producătorilor de fructe. Întrunirea a avut loc ca urmare a ședinței din 13.10.14 la finalul căreia s-a convenit să fie evaluată situația apărută în sectorul horticol cu privire la compensarea pierderilor apărute în urma impunerii embargoului rus și revenirea la subiect la finele săptămânii.

Nemulțumirile producătorilor de fructe vin de la faptul că cantitatea de mere subvenționată în realitate depășește esențial cantitatea stipulată în regulamentul Hotărârii de Guvern nr. 735 de aceea producătorii de mere au cerut ca suma compensaţiilor să fie majorată cu cel puţin 50 de milioane de lei, iar fondul de subvenţionare - cu cel puţin 150 de milioane.

Suma totală a despăgubirilor este de peste 200 de milioane de lei însă Guvernul a prevăzut doar 138 de milioane de lei. Dat fiind faptul că, cantitatea de prune solicitată este mai mică decât cea oferită, s-a hotărât ca diferența de sumă să fie redistribuită la compensarea comercializării merelor spre procesare iar cealaltă sumă urmează a fi identificată. În acest context, autoritățile au propus două soluţii, fie oferă banii după principiul "primul venit, primul servit", fie oferă desbăgubiri mai mici, care să ajungă la toţi agricultorii.

Totodată, directorul AIPA, Petru Maleru a punctat faptul că, agenția gestionează și monitorizează toate solicitările și veridicitatea acestora. În acest context, producătorii agricoli care vor încerca falsificarea datelor sau vor exagera cu cantitatea de fructe (prune și mere ) comercializată spre procesare vor fi depistați și vor beneficia de finanțare doar în limita stabilită de experți, ca fiind recolta medie per hectar.

De asemenea s-au depistat nereguli cu cei care au livrat producţii pe acte de achiziţii, ceea ce nu era prevăzut în hotărârea de Guvern, astfel se va colecta informaţii, se va evalua cantitatea şi suma solicitată şi eventual se vor căuta soluţii pentru a susţine şi acești producători.

La finalul reuniunii, părțile au convenit de a elabora un proiect de propuneri spre modificare a Hotărârii de Guvern nr.735 cu privire la eventualele soluții întru suplinirea bugetului alocat, pentru compensarea comercializării merelor spre procesare, care ulterior va fi prezentat Guvernului spre aprobare.

Amintim că perioada de colectare a dosarelor a avut loc începând cu data de 23 septembrie si până în data de 15 octombrie curent, perioada in care s-au înregistrat aproximativ 1000 de solicitări.

Serviciul Relații Externe