A A A

Prezentarea proiectului MAC-P în cadrul Expoziției Internaționale Farmer 2014

22/10/2014

În decursul primei zile a Expoziției Internaționale Farmer 2014, a fost desfășurat seminarul cu tema “Granturi investiționale pentru grupurile de producători”, cu participarea vicedirectorului AIPA Nicolae Ciubuc, coordonatorul proiectului MAC-P Olga Sainciuc, și Radu Voicu expert al echipei de consultanță PromoTerra.

Seminarul a vizat proiectul “Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), proiect implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii (UCIMPA), finanțat de Banca Mondială. Amintim că proiectul dat susține crearea grupurilor de producători agricoli activi (minim 5) în sectorul horticol în vederea asigurării competitivității produselor. Potențialii beneficiari pot accesa granturi investiționale destinate achiziționării echipamentului tehnologic și utilajului destinat infrastructurii post-recoltă.

Nicolae Ciubuc a notificat impactul și oportunitatea oferită producătorilor agricoli prin accesarea fondurilor unui astfel de proiect care facilitează depășirea unor reale probleme în procesul demarării unei afaceri în domeniul horticol, și segmentului post-recoltă. Beneficiind de granturile investiționale acordate în cadrul proiectului, grupurile de producători au șansa de a spori susținerea financiară, identifica mai ușor piețele de desfacere, înlătura problemele ce țin de infrastructură, realiza o omogenizare și o creștere esențială a producției, astfel,  micșorînd riscurile afacerii. „Deși toți cunosc necesitatea și avantajele asocierii, urmează să mai lucrăm la motivare și respectiv informarea agricultorilor despre aceste oportunități”, a constatat sursa citată.

Pînă la momentul actual au fost înregistrate 8 grupuri de producători care își sporesc activitatea agricolă partenerială și care se bucură de succes. Un exemplu în acest sens, este cooperativa de întreprinzători agricoli „Nocciole”, fondată în 2014 de 5 horticultori, pe o suprafață de plantații de 67 ha, produc anual peste 40 tone de alune și migdale. Grupul de producători a investit 1,8 mln. lei în procurarea echipamentului Italian de procesare primară, decojire, calibrare, uscare a alunelor și migdalelor, și au obținut un grant în valoare de 895,7 mii lei, oferit prin intermediul programului MAC-P. În 2014 cooperativa a încheiat contracte de livrare în Italia și România, și în prezent sînt în proces de negociere cu fabrica de bomboane din Moldova și Ucraina.

Aducem la cunoștință că, datorită faptului că perioada de recoltare a producției a coincis cu perioada limită de depunere a dosarelor, s-a decis prelungirea acestuia pîna la data de 15 decembrie 2014.

 

Serviciul Relații Externe