A A A

Reprezentanții AIPA au efectuat o vizită de studiu în Polonia privind reglementarea activității grupurilor de producători

28/06/2018

În perioada 24-28 iunie 2018, reprezentanții Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) , Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului , Proiectului Agricultură Competitivă în Moldova ( MAC-P), au efectuat o vizită oficială în Polonia, pentru a studia cadrul normativ – legal ce reglementează activitatea grupurilor de producători.

Totodată, în cadrul vizitei au fost întreprinse întrevederi cu reprezentanții Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale al Poloniei, ai Agenţiei de Restructurare şi Modernizare a Agriculturii, Centrului Naţional de Suport în Agricultură și altor instituții de resort.

Obiectivul acestei vizite de studiu a fost de a oferi schimb de experiență practică privind cadrul de reglementare a grupurilor de producători din Polonia, procedurile de recunoaştere a acestora, efectuarea vânzărilor în comun, programe de sprijin, stimulentele financiare și sistemul fiscal aplicat.

Agenda evenimentului a inclus subiecte ce țin de sprijinul grupurilor de producători în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală din Polonia - noua perspectivă 2014 - 2020; suportul pentru grupurile de producători oferite prin programe operaționale; fonduri operaționale. Totodată, au fost abordate subiecte ce vizează organizarea la nivel de integrare și legislație a grupurilor de producători din Polonia.

Experiența preluată ca rezultat al acestei vizite de studiu va fi valorificată în procesul de stabilire şi realizare a acțiunilor orientate spre dezvoltarea și susținerea grupurilor de producători agricoli din Republica Moldova. Astfel, susținerea prin transfer de cunoștințe şi practici agricole durabile a grupurilor de producători va contribui la creșterea bunăstării fermierilor.

Vizita de studiu a avut loc cu susținerea financiară a Băncii Mondiale, prin prisma Proiectului (MAC-P).

Direcția relații externe, comunicare și raportare