A A A

S-a încheiat ciclul de consultări publice cu membrii societății civile în scopul orientării Programului ENPARD la necesitățile sectorului agricol și dezvoltării rurale a Republicii Moldova

29/10/2014

 

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) în cooperare cu proiectul de asistență tehnică – ”Stimularea Economică în Zonele Rurale (PSB ESRA)” și  Agenția de Dezvoltare Regională Nord, a organizat miercuri, 29 octombrie, la Chișinău, ultima rundă de consultări publice cu societatea civilă în scopul orientării Programului ENPARD la necesitățile sectorului agricol și dezvoltării rurale a Republicii Moldova.

În cuvântul său de salut, directorul AIPA, Petru Maleru a ținut să aducă mulțumiri Comisiei Europene, pentru suportul substanțial acordat Agenției în dezvoltarea capacităților instituționale și, implicit, susținerii dezvoltării sectorului agro-alimentar: ”Aduc sincere mulțumiri dlui Philip Santens și întregii echipe din cadrul proiectului ESRA, pentru ideea organizării unor astfel de evenimente. Anume în cadrul acestor întâlniri, societatea civilă își poate exprima deschis viziunea, și propune recomandări concrete vizavi de ameliorarea sistemului de subvenţionare, asigurând astfel sporirea competitivității sectorului agroalimentar” a încheiat sursa citată.

Prezent la evenimentul de încheiere a ciclului de consultări publice, Philip Santens, Șeful de echipă a proiectului de asistență tehnică ESRA, a menționat că ”problemele de infrastructură, modernizarea sistemelor de alimentare cu apă necesită a fi soluţionate; este nevoie să oferim produse calitative, împachetate corespunzător”.  Santens a mai adăugat căComisia Europeană va aloca 53 mln. Euro pentru implementarea strategiei de dezvoltarea a agriculturii și mediului rural din Republica Moldova.

În cadrul consultărilor publice au fost prezentate rezultatele subvenționării pentru anul 2014, cât și proiectul privind direcțiile și măsurile de susținere a sectorului agricol și dezvoltării rurale, prin intermediul Programului de suport bugetar ENPARD și Fondului de subvenționare a agriculturii, pentru perioada anilor 2015-2017.

De menționat că spre atenția participanților au fost prezentate oportunitățile creării și dezvoltării unei baze de date on line a prestatorilor de consultanță/servicii în dezvoltarea afacerilor, care ulterior va fi disponibilă și pe pagina oficială AIPA.

De asemenea viziunile şi sugestiile exprimate de membrii organizaţiilor obşteşti din sectorul agricol şi de dezvoltare rurală au fost reflectate într-un chestionar «Asistenţă sectorului agricol din Moldova prin Sistemul de Granturi al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) utilizând măsuri similare celor din Programul European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (ENPARD)». Chestionarul dat a fost elaborat în cadrul proiectului “Programul pentru Suportul Bugetar Sectorial – Stimularea Economică în Zonele Rurale (PSB ESRA)”, finanţat de Delegaţia Uniunii Europene şi implementat de GFA Consulting Group. Părerile exprimate în chestionar vor permite formularea unor idei concrete de ameliorare a sistemului de subvenţionare a sectorului agricol şi de dezvoltare rurală, asigurând astfel identificarea oportunităţilor, constrângerilor, recomandărilor, măsurilor de susţinere a producătorilor agricoli întru consolidarea eforturilor de creştere a competitivităţii sectorului agroalimentar prin restructurare şi modernizare, asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale, sporirea investiţiilor în infrastructura fizică şi cea a serviciilor din mediul rural.

La eveniment au participat reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Centrelor regionale ale Serviciului de Extensiune Rurală, Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect (UAP) şi Asociaţiilor pe filiere şi profil din Zona de Nord a Republicii Moldova.

Amintim că astfel de consultări publice cu membrii societății civileau fost organizate și în zonele de nord și sud ale țării.

 

Serviciul Relații Externe