A A A

Schimb de experiență între Georgia și Moldova privind implementarea programului ENPARD

25/06/2018

În perioada 20-21 iunie curent, reprezentanții Ministerului Agricultuii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) s-au aflat într-o vizită de două zile în Georgia, împărtășind informații, recomandări și lecții învățate, privind implementarea proiectelor finanțate de UE în cadrul Programului European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (ENPARD).

În acest context, oficialii delegației Uniunii Europene în Georgia, precum și din partea Ministerelor Agriculturii, Dezvoltării Regionale Și Mediului din ambele țări au participat la un seminar de schimb de informații găzduit de FAO. Discuțiile s-au axat pe sprijinul bugetar, elaborarea politicilor, colectarea și analiza datelor, sistemele de informare a pieței, precum și diferitele aspecte ale dezvoltării agricole, rurale și instituționale, reprezentând subiecte de interes primordial pentru Moldova, în contextul în care Georgia are experiență în implementarea programelor relevante în cadrul ENPARD.

Implementarea Programului ENPARD în Republica Moldova are ca scop dezvoltarea capacităţilor de export a principalelor produse agroalimentare pe piaţa UE, îmbunătățirea condiţiilor de muncă şi trai în regiunile rurale sub aspectul incluziunii economice – la granturi avînd acces gospodăriile și producătorii mai mici, sporind astfel, securitatea şi siguranţa alimentară pentru populaţie țării noastre.

Atât reprezentanții FAO din Georgia, precum și din Moldova au prezentat rezultatele cheie obținute de la lansarea de către UE a ENPARD în Georgia în perioada 2013-2017 și în Moldova din 2015-2017.

Totodată, reprezentantul din partea AIPA și reprezentanții ministerelor agriculturii, protecție mediului din Georgia și Moldova au prezentat progresele implementării Programului ENPARD în ambele țări. Fiecare prezentare fiind urmată de discuții și sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Evenimentul a fost urmat de o vizită la Lagodekhi, regiunea Kakheti din Georgia, unde modelul european LAG / LEADER de dezvoltarea rurală este pus în aplicare cu sprijinul UE. Delegația Republicii Moldova s-a întâlnit cu Grupul Local de Acțiune Lagodekhi, localnici care contribuie la procesul de dezvoltare rurală prin formarea de parteneriate la nivel subregional între sectorul public, cel privat și cel civil. Abordarea LEADER implementată în cadrul ENPARD este asociată cu responsabilizarea locală prin dezvoltarea de strategii și alocarea de resurse la nivel local.

Direcția relații externe, comunicare și raportare